Europese strijdmeeting voor onze pensioenen #FIGHT4PENSIONS
ZONDAG 20/09/2020 11u00-15u00
@ManiFiesta, Bredene-aan-Zee

Uitgenodigde sprekers: Catherine Perret (CGT, Frankrijk), Matthias Birkwald (Die Linke, Duitsland), Sira Rego (Izquierda Unida, Spanje), Robert Vertenueil (ABVV, België), Stefaan Decock (ACV Puls, België), Katarina Mindum (Kroatië), Anne Rieger (Oostenrijk), Fabien Roussel (PCF, Frankrijk), Pensionistas (Spanje), Raoul Hedebouw (PVDA, België),...

Simultaanvertaling: Nederlands -Français - English - Español - Deutsch

Voorstelling van het programma en de uitgenodigde sprekers

  • Iedereen kent de massale en volgehouden stakings- en protestbeweging in Frankrijk, tegen de neoliberale pensioenhervorming van president Macron. Die beweging krijgt uiteraard een ereplek op de Europese strijdmeeting Fight4pensions. Met Catherine Perret, vice-algemeen secretaris van de linkse vakbond CGT en zijn verantwoordelijke voor de sector pensioenen. En met Fabien Roussel, nationaal secretaris van de Franse Communistische Partij (PCF) en lid van de Nationale Assemblée (Kamer).
  • In Duitsland is een pensioen met punten van kracht. Met kwalijke gevolgen: 17% van de gepensioneerden leeft onder de armoedegrens. Matthias Birkwald is lid van de Duitse Bundestag (parlement) en pensioenspecialist van Die Linke. Hij belicht voor ons de strijd voor de pensioenen in Duitsland. Interessante insteek: de vakbond IG Metall heeft een alternatief pensioenplan uitgewerkt.
  • In Spanje is er de beweging van de ‘pensionistas’, die al meer dan twee jaar lang elke maandag op straat komen, in verschillende steden. Hun woordvoerder Cristóbal Ráez, een gepensioneerde bankbediende uit Sevilla, komt ons hun strijd voorstellen. Intussen verhoogde de nieuwe progressieve regering van sociaal-democraten en Unidas Podemos als eerste maatregel het minimumloon en herstelde ze de indexering van de pensioenen. Sira Rego, europarlementslid voor Izquierda Unida, komt dit toelichten.
  • In België konden de vakbonden, het middenveld en de PVDA de geplande invoering van een tombola-puntenpensioen in 2018 tegenhouden. Stefaan Decock, secretaris generaal van ACV Puls, en ABVV-voorzitter Robert Vertenueil komen spreken over het belang van de pensioenstrijd, en hoe die met succes te voeren. Intussen vindt de PVDA steeds bredere steun voor haar burgerwet voor een minimumpensioen van 1500 euro netto. PVDA-woordvoerder en volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw zal deze campagne met veel enthousiasme uit de doeken doen voor het Europees publiek.
  • In 2017 lanceerde de regering van Kroatië een plan om de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar op te trekken en de voorwaarden voor vervroegd pensioen te verstrengen. Maar werkenden, gepensioneeerden en jongeren pikten dat niet en dwongen de regering op haar stappen terug te keren. En wel via een massapetitie waarmee ze op twee weken tijd… meer dan 700.000 handtekeningen verzamelden! Hoe doe je zoiets? Dat vertelt Katarina Mindum, vice-voorzitter van de Vakbond van Spoorwerkers in Kroatië (SZH).
  • Oostenrijk besteedt een aanzienlijk deel van zijn bruto binnenlands product aan pensioenen: meer dan 14%. Met grote betogingen en stakingen in 2003 kon de essentie van een sociaal pensioenstelsel worden veiliggesteld. Staat dit weer onder druk met de opeenvolgende rechtse regeringen in Oostenrijk? Daarover vertelt Anne Rieger, bestuurslid van het Links Blok van het Oostenrijks Vakverbond (ÖGB).

Ook vanuit Nederland, Luxemburg, Portugal, Denemarken, Tsjechië, Hongarije, Cyprus, Italië, Turkije… is er interesse om naar de Fight4Pensions meeting te komen. Zo wordt het een brede Europese strijdmeeting.